تغذیه زنان در دوران بارداری
اگر میخواهید بدانید که در دوران بارداری باید چه نوع تغذیهای داشته باشید این مطلب را بخوانید واگر شما قصد دارید بچهدار شوید، حتما با يك متخصص تغذيه مشورت كنيد. چرا كه با اين كار به شما علاوه بر حفظ سلامت خود، مي توانيد كودكي به دنيا بياوريد كه از سلامت كامل برخوردار باشد.
به اندازه و متنوع بخورید
شما بايد به خاطر داشته باشيد كه از اين پس دو نفر هستيد، اما چيزي كه مهم است اين است كه درست، به اندازه و متنوع بخوريد.
بعضي ها فكر ميكنند چون باردار هستند بايد هر چيزي كه دم دستشان ميآيد بخورند كه در اين صورت، هر روز به وزنشان اضافه ميشود، بعضي ها هم از ترس اضافه وزن حتي نيازهاي اوليه اشان را هم به دست نميآورند كه اين كار منجر به استفاده جنين از ذخاير بدنشان خواهد شد و در معرض ابتلا به سو تغديه قرار خواهند گرفت.
اما لازم است بدانيد كه درسالم خواري سبب پيشگيري از سو تغذيه و دهيدراتاسيون (كم آبي) ميشود كه اينها از مهمترين فاكتورهاي خطر دوران بارداري به شمار مي آيد.
كالري
شما در دوران بارداري احتياج به مصرف موادغذايي در حد 300-500 كالري بيشتر از حالت عادي كه هر روز مصرف مي كنيد، داريد.
بنابراين بهترين كار در مواقع گرسنگي اين است كه، به نداي بدنتان گوش دهيد.بهتر است تا ميتوانيد از نان هاي سبوس دار ، حبوبات و غلات با دانه كامل، پاستاهاي غني شده و به طور كلي مواد غذايي كه در قسمت پايين هرم غذايي قرار دارند ، استفاده كنيد.
اگر به سختي وزن اضافه مي كنيد، بهتر است سعي كنيد تا با استفاده از وعده هاي كوچك و مكرر، ميزان چربي هاي رژيم غذايي تان را افزايش دهيد. به خاطر داشته باشيد چون يك نفره بايد جور دو نفر را بكشيد ، بنابراين هر زماني كه احساس گرسنگي كرديد، چيزي بخوريد.( البته سعي شما در مصرف منابع خوب چربي ها باشد.)
كلسيم
به عنوان دومين قدم ، ميزان كلسيم مصرفي شما بايد به ميزان 1500 ميلي گرم در روز باشد تا سلامت استخوان هاي شما و كودكتان ، حفظ شود (در حدود 3 ليوان شير يا ماست).
جالب است بدانيد كه در بسياري از رژيم هاي غذايي، مواد غذايي حاوي كلسيم حذف ميشوند بنابراين از پيروي از رژيم هاي خاص و غير اصولي خودداري كنيد.
در كنار شير كه بهترين منبع دسترسي به كلسيم تلقي مي شود، سايرمحصولات لبني، مثل ميوه هاي غني شده با كلسيم و حتي قرص هاي مكمل كلسيم از منابع بسيار خوب تامين اين ماده مغذي به شمار ميآيند.
فيبر
يبوست يكي از مشكلات عمده دوران بارداري است و فيبرها به دليل خاصيت ضد يبوستشان شناخته شدهاند. بنابراين مصرف منابع غذايي حاوي فيبر بالا به شما در برطرف كردن مشكلات گوارشي بسيار كمك میكند.
فيبرها را ميتوانيد در غلات سبوس دار ،ميوه ها و سبزيجات پيدا كنيد. مكمل هايي مثل سيتروسل يا متا موسيل حاوي فيبر،وجود دارد كه مصرف آنها در دوران بارداري بلامانع است.
پروتئين
تنها اگر گياه خوار باشيد در رابطه با پروتئين دريافتي شما در دوران بارداري نگراني وجود دارد در غير اين صورت و با پيروي از يك رژيم غذايي سالم و متعادل مي توانيد پروتئين مورد نياز بدن خود را دريافت كنيد.مصرف گوشت هاي سفيد و ماهي (دو بار در هفته) را در اولويت قرار دهيد.
آهن
بسياري از خانم ها دوران بارداري خود را با ذخيره بسيار كمي از آهن و يا حتي كمبود اين ماده مغذي آغاز ميكنند.
در حالي كه با مصرف كافي از گروه گوشت ها و سبزيجات برگ سبز تيره ميتوان اين كمبودها را جبران كرد. در رابطه با مصرف مكمل هاي آهن بايد يادآوري كنيم كه برخي از افراد با مصرف اين مكمل ها دچار دردهاي شكمي، يبوست و در مواردي اسهال مي شوند.
ويتامين ها
براي اينكه از ميزان مورد نياز مصرف ويتامين ها در دوران بارداري نسبت به آنچه در حال حاضر مصرف مي كنيد پي ببريد، بهتر است كه با پزشكتان مشورت كنيد.
اسيد فوليك يكي از مهمترين ويتامينهايي است كه بايد دريافت كنيد و در صورتي كه كمبود آن وجود داشته باشد ، اختلال در سلامت شكلگيري كانال عصبي جنين به وجود خواهد آمد.
در رابطه با ساير ويتامينها هم در كنار مصرف 4-5 وعده از ميوهها و سبزيهاي تازه مصرف مولتي ويتامين ها ميتواند بسيار كارآمد باشد.